Obezite

Obezite, genel olarak fazla vücut kütlesine sahip olma durumu olarak tanımlanır. Yetişkinler genellikle vücut kitle indeksi (VKİ) değeri 30 veya daha yüksek olduğunda obez olarak kabul edilir. VKİ 40 veya daha yüksek olduğunda ise ağır “morbid obez” olarak kabul edilir. Çocuklarda ise obezite, büyüme grafiklerine göre değerlendirilir.

Sizi Arayalım

Obezite Nedir?

Aşırı kilo vücutta sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Fazla vücut yağı birikiminin neden olduğu hastalıklar sağlığı olumsuz etkilemektedir. Teknolojinin de gelişmesiyle elde edilen güncel tedavi yöntemleri ile vücut yağını azaltarak aşırı kiloların sebep olduğu sağlık sorunları en aza indirilmektedir. Kilo kaybında küçük değişiklikler bile sağlığınıza büyük olumlu etkiler yaratabilir. Herkes için aynı kilo verme yöntemi işe yaramayabilir, bu nedenle birçok insan kilo verme denemeleri yapmıştır. Ayrıca kiloyu vermek kadar onu korumak da kilo vermek kadar önemlidir.

Sağlık profesyonelleri, obeziteyi tanımlamak için sıkça Vücut Kitle İndeksi (VKİ) değerini kullanır. VKİ, ortalama vücut ağırlığını ortalama vücut boyuna göre değerlendiren bir ölçüttür. Genel bir yaklaşım olarak, sağlık profesyonelleri VKİ değeri 30 veya daha yüksek olan kişileri obez olarak sınıflandırır. VKİ’nin bazı sınırlamaları olmasına rağmen, bu ölçüt obezite ile ilişkilendirilen sağlık risklerini fark etmenize yardımcı olan kolayca ölçülebilir bir göstergedir. VKİ değeri 25,0 ile 29,9 kg/m² arasında olan kişileri aşırı kilolu kategorisine dahil edilmektedir. Sağlık profesyonelleri, her birey için en uygun tedavileri belirlemek için kullanabilecekleri üç ana obezite sınıfı belirtmektedir.

*Birinci Derece Obezite: VKİ 30 ile <35 kg/m² arasında.
*İkinci Derece Obezite: VKİ 35 ile <40 kg/m² arasında.
*Üçüncü Derece Obezite: VKİ 40 kg/m² ve üzeri.

Obeziteyi değerlendirmenin başka bir yolu da bel çevresini ölçmektir. Bel çevresinde daha fazla vücut yağı bulunması, obeziteye bağlı hastalık riskinin istatistiksel olarak artmasına neden olmaktadır.

Risk Faktörleri Nelerdir?

Obezitenin temel nedeni, vücudunuzun kullanabileceğinden daha fazla kaloriyi almaktır. Buna birçok etken sebep olurken, bazı faktörler kişiyle ilgilidir. Obezitenin önlenmesi ise bu faktörlere karşı bilinçli bir şekilde çalışmayı gerektirir.

Hızlı ve pratik yiyecekler: Yüksek derecede işlenmiş hızlı ve pratik yiyeceklerin yemek alışkanlıkları arasında olduğu topluluklarda ve ailelerde, çok fazla kalori tüketmek yaygındır. Bu yiyecekler yüksek şeker ve yağ içeriğine sahiptir, ancak lif ve diğer besin maddeleri açısından yetersizdir.

Fazla Şeker Tüketimi: Genellikle besin değeri taşımayan ancak yüksek kalori içeren ürünlerin fazla tüketilmesi de obezite riskini arttırmaktadır.

Psikolojik Faktörler: Stres, depresyon, duygusal yeme gibi psikolojik faktörler de obeziteyi tetikleyebilir.

Genetik Faktörler: Aile geçmişi ve genetik faktörler obeziteye yatkınlığı etkileyebilir.

Metabolik Sorunlar: Metabolizmaya bağlı sorunlar vücutta yağ birikimini artırabilir. Bu da obezite için risk oluşturabilir.

Obezite Vücudumuzu Nasıl Etkiler?

Saç ekimi teknikleri, teknolojik gelişmelere bağlı olarak zaman içinde daha da gelişmiştir. Gelişen ve değişen teknoloji eşliğinde hastanemizde uygulanan teknolojik ana teknikler ise,Obezite vücudunuzu birçok şekilde etkiler. Vücuttaki fazla kilo ile artan iskelet ve eklem ağrısına ek olarak, hareket kısıtlığına, hormonal bozukluklara, kalp ve damar hastalıklarına, yüksek tansiyona, şeker hastalığına, solunum sorunlarına, karaciğer hastalıkları gibi sorunların yanı sıra kişinin psikolojisini de olumsuz etkilemektedir. Sadece küçük bir miktar kilo kaybı (yüzde 5 ila 10) bile bu riskleri önemli ölçüde azaltabilir.

Güncel Tedavi Yöntemleri

Obezite tedavisinde cerrahi olmayan başlıca yöntemler arasında diyet, egzersiz, davranış değişikliği ve ilaç tedavisi yer almaktadır. Mide botoksu gibi yöntemler de kilo verme sürecine katkı sağlayabilir. Ancak, bu yöntemler obezite sorununu çözmede yetersiz kalıyorsa veya aşırı obezite durumları söz konusu ise cerrahi müdahale düşünülmektedir. Hastanemizde uygulanan obezite cerrahi yöntemleri şunlardır:

Tüp Mide Ameliyatı (Sleeve Gastrektomi)
Tüp Mide Ameliyatı, aynı zamanda sleeve gastrektomi olarak da adlandırılan bir bariatrik cerrahi prosedürdür. Bu işlemle, midenin büyük (%80) bir bölümünün alınıe, dar bir “kollaj” alanı bırakılır. Bu sayede midenizin boyutu küçülür ve bu durum kalori alımını sınırlamaya ve açlık sinyallerini azaltmaya yardımcı olur. Bu ameliyat, klinik olarak ciddi obeziteye sahip kişilerin etkili kilo kaybı elde etmelerine yardımcı olmak amacıyla uygulanmaktadır.

Mide Bypassı (Gastric Bypass)
Gastric Bypass, midenin yemek borusundan hemen sonrasında çok küçük bir kısmın geride bırakılmasını sağlayarak büyük bir kısmının bypass edilmesi şeklinde gerçekleştirilen bir operasyondur. Bu uygulama sırasında midenin küçük bir kısmına, özel bir tekniği izlenerek ince bağırsak getirilir ve dikilir. Bu nedenle, hem mide hacmi küçülür hem de bağırsakların bir bölümü devre dışı bırakılır. Sonuç olarak, tüketilen yiyeceklerin miktarı azalır ve emilimi etkilenir. Bu yöntem özellikle insülin bağımlısı diyabet hastalarının kan şekerini daha etkili bir şekilde kontrol etmelerine yardımcı olur.

Mide Balonu
Gastrik Balon, silikon veya poliüretan malzemeden yapılan, mideye şişirilmemiş olarak yerleştirilen ve ardından steril sıvı ile şişirilen bir tıbbi cihazdır ve obezite tedavisinde kullanılır. Mide balonu uygulaması cerrahi bir müdahale değildir. Gastrik balonun görevi, mide içinde yer kaplayarak sürekli bir doygunluk hissi yaratmaktır, bu da hastanın her öğünde daha az yiyecek tüketerek kilo vermesine yardımcı olur. Modern çağın yaygın bir hastalığı olan obeziteyi düşündüğümüzde, özellikle anestezi almak istemeyen veya cerrahi müdahale istemeyen kişiler tarafından gastrik balon uygulamaları sıkça tercih edilmektedir. Gastrik balonlar, türlerine bağlı olarak midede 6 -12 ay boyunca kalır. Bu süre zarfında tokluk hissi sağlayarak kişinin yemek alımını sınırlayarak diyetini takip etmesini kolaylaştırır. Beslenme tarzı ve yeme alışkanlıkları değişir ve balon mide dışına çıkarıldıktan sonra kişi bu alışkanlıkları sürdürerek ideal kilosunu koruması amaçlanır.

Mide Botoksu
Ameliyatsız obezite tedavilerinden biri olan Mide Botoksu, Vücut Kitle İndeksi 25-35 arasında olan ve ne kadar kilo vermek istese de kilo veremeyen hastaların midesinin belirli noktalarına endoskopik yöntemle botoks işleminin uygulanmasıdır. Cerrahi müdahale olmadan mideye uygulanan botoks işlemi sonrasında açlık hissi azalırken, tokluk hissi daha uzun süre hissedilir. Uygun diyet ve egzersizlerle kilo kaybı desteklenebilir.

Obezite cerrahisi ciddi bir tıbbi müdahaledir ve sindirim sisteminizin işleyişinde değişiklikler yapılır. Ancak bu uygulamalar etkileyici sonuçlar elde etmenizi de sağlar. Etkili ve kalıcı kilo kaybı sağlamanın yanı sıra obeziteye bağlı sağlık sorunları riskini azaltmanıza da yardımcı olacaktır. Fiyat bilgisi ise, kullanılan cerrahi yönteme ve uzman hekimin incelemesine göre değişkenlik gösterebilir. Dolayısıyla kesin bir fiyat bilgisi alabilmek için öncelikle uzman bir hekim tarafından muayene edilmeniz gerekmektedir. Uluslararası hastalarımızın tedavisi için hastanemizi tercih etmeleri durumunda, havaalanından hastaneye ve hastaneden havaalanına transfer hizmetleri sunulmaktadır. Ayrıca konaklama gereksinimleri olan hastalarımıza da hizmet verilmektedir. Dilerseniz İngilizce, Rusça, Almanca, Sırpça, Boşnakça, Arnavutça ve Arapça gibi çeşitli dillerde tercüme hizmetleri de sunulmaktadır.
Detaylı bilgi için 0850 222 03 73 numaralı çağrı merkezimizden bizlere ulaşabilirsiniz.

Sizi Arayalım

Güzeltepe Mah. Zübeyde Hanım Cad. No:15 Çengelköy / İstanbul
0850 222 0373
en_USEnglish