FETMA

Fetma definieras generellt som överskott av kroppsmassa. Vuxna anses generellt vara överviktiga när deras kroppsmassaindex (BMI) är 30 eller högre. När BMI är 40 eller högre anses det vara allvarligt "sjukligt fetma". Hos barn utvärderas fetma enligt tillväxtdiagram.

Låt oss ringa dig
  Vad är fetma?

  Övervikt orsakar hälsoproblem i kroppen. Sjukdomar orsakade av ansamling av överskott av kroppsfett påverkar hälsan negativt. Med de nuvarande behandlingsmetoderna som erhållits med utvecklingen av teknologin minimeras hälsoproblem orsakade av övervikt genom att minska kroppsfettet. Även små förändringar i viktminskning kan ha stora positiva effekter på din hälsa. Samma viktminskningsmetod kanske inte fungerar för alla, varför många har experimenterat med viktminskning. Dessutom är det lika viktigt att hålla vikten som att gå ner i vikt.

  Vårdpersonal använder ofta Body Mass Index (BMI) för att definiera fetma. BMI är ett mått som utvärderar genomsnittlig kroppsvikt i förhållande till genomsnittlig kroppslängd. Som ett allmänt tillvägagångssätt klassificerar vårdpersonal personer med ett BMI på 30 eller högre som överviktiga. Även om BMI har vissa begränsningar är det en lätt mätbar indikator som hjälper dig att känna igen hälsoriskerna förknippade med fetma. Personer med ett BMI-värde mellan 25,0 och 29,9 kg/m² ingår i kategorin övervikt. Hälso- och sjukvårdspersonal nämner tre huvudklasser av fetma som de kan använda för att bestämma de mest lämpliga behandlingarna för varje individ.

  *Fetma i första graden: BMI mellan 30 och <35 kg/m².

  *Andra gradens fetma: BMI mellan 35 och <40 kg/m².

  *Tredje gradens fetma: BMI 40 kg/m² och över.

  Ett annat sätt att bedöma fetma är att mäta midjemåttet. Att ha mer kroppsfett runt midjan orsakar en statistisk ökning av risken för fetmarelaterade sjukdomar.

  Vilka är riskfaktorerna?

  Den främsta orsaken till fetma är att äta mer kalorier än vad din kropp kan använda. Även om många faktorer orsakar detta, är vissa faktorer personrelaterade. För att förebygga fetma krävs att man arbetar medvetet mot dessa faktorer.

  Snabb och bekväm mat: I samhällen och familjer där högt bearbetade snabba och bekväma livsmedel är bland matvanorna är det vanligt att konsumera för många kalorier. Dessa livsmedel har hög socker- och fetthalt, men har brist på fibrer och andra näringsämnen.Överdriven sockerkonsumtion: Överdriven konsumtion av produkter som inte har näringsvärde men innehåller höga kalorier ökar också risken för fetma.

  Psykologiska faktorer: Psykologiska faktorer som stress, depression, känslomässigt ätande kan också utlösa fetma.

  Genetiska faktorer: Familjehistoria och genetiska faktorer kan påverka känsligheten för fetma.Metaboliska problem: Metabolismrelaterade problem kan öka fettansamlingen i kroppen. Detta kan utgöra en risk för fetma.

  Hur påverkar fetma vår kropp?

  Fetma påverkar din kropp på många sätt. Förutom skelett- och ledvärk, som ökar med övervikt i kroppen, påverkar det också personens psykologi negativt, liksom problem som rörelsebegränsning, hormonella störningar, hjärt- och kärlsjukdomar, högt blodtryck, diabetes, andningsorgan. problem, leversjukdomar. Även bara en liten mängd viktminskning (5 till 10 procent) kan avsevärt minska dessa risker.

  Aktuella behandlingsmetoder

  De huvudsakliga icke-kirurgiska metoderna för att behandla fetma inkluderar kost, träning, beteendeförändring och medicinering. Metoder som magbotox kan också bidra till viktminskningsprocessen. Men om dessa metoder är otillräckliga för att lösa fetmaproblemet eller vid extrem fetma övervägs kirurgisk ingrepp. Fetmakirurgismetoder som tillämpas på vårt sjukhus är följande: 

  Gastric Sleeve Surgery (sleeve gastrectomy)

  Gastric Sleeve Surgery är ett bariatrisk kirurgiskt ingrepp som även kallas ärmgastrektomi. Med denna procedur avlägsnas en stor (80%) del av magen, vilket lämnar ett smalt “collage”-område. På så sätt minskar storleken på din mage, vilket hjälper till att begränsa kaloriintaget och minska hungersignaler. Denna operation är kliniskt utförd för att hjälpa personer med svår fetma att uppnå effektiv viktminskning. 

  Mage-bypass (gastric bypass)

  Gastric Bypass är en operation som görs genom att en stor del av magsäcken går förbi och en mycket liten del blir kvar strax efter matstrupen. Under denna procedur förs tunntarmen till en liten del av magen och sys med en speciell teknik. Därför minskar både magvolymen och en del av tarmarna inaktiveras. Som ett resultat minskar mängden mat som konsumeras och absorptionen påverkas. Denna metod hjälper särskilt insulinberoende diabetespatienter att kontrollera sitt blodsocker mer effektivt. 

  Magballong

  Gastric Balloon är en medicinsk anordning gjord av silikon eller polyuretanmaterial, placerad i magen ouppblåst och sedan uppblåst med steril vätska, och används vid behandling av fetma. Applicering av magballong är inte ett kirurgiskt ingrepp. Magballongens funktion är att skapa en konstant mättnadskänsla genom att ta plats i magen, vilket hjälper patienten att gå ner i vikt genom att konsumera mindre mat vid varje måltid. Med tanke på fetma, som är en vanlig sjukdom i modern tid, föredras ofta applicering av magballonger, särskilt av personer som inte vill genomgå anestesi eller inte vill ha kirurgiskt ingrepp. Magballonger förblir i magen i 6 till 12 månader, beroende på deras typ. Det ger en känsla av mättnad under denna period, vilket gör det lättare för personen att följa sin diet genom att begränsa matintaget. Näringsstil och matvanor förändras, och efter att ballongen har tagits bort från magen strävar personen efter att behålla dessa vanor och behålla sin idealvikt. 

  Botox i magenStomach Botox,

  en av de icke-kirurgiska fetmabehandlingarna, är endoskopisk applicering av botox på vissa punkter i magen hos patienter vars Body Mass Index är mellan 25-35 och som inte kan gå ner i vikt oavsett hur mycket de vill gå ner i vikt. Efter botoxingreppet applicerat på magen utan kirurgiskt ingrepp minskar hungerkänslan och mättnadskänslan känns under längre tid. Viktminskning kan stödjas med lämplig kost och motion.

  Bariatrisk kirurgi är ett allvarligt medicinskt ingrepp och förändringar görs i funktionen av ditt matsmältningssystem. Men dessa applikationer låter dig också uppnå imponerande resultat. Förutom att ge effektiv och permanent viktminskning kommer det också att hjälpa dig att minska risken för fetmarelaterade hälsoproblem.Prisinformation kan variera beroende på vilken operationsmetod som används och specialistläkarens undersökning. För att få korrekt prisinformation måste du därför först undersökas av en specialistläkare.    Om våra internationella patienter väljer vårt sjukhus för behandling, erbjuds transfertjänster från flygplatsen till sjukhuset och från sjukhuset till flygplatsen. Vi ger även service till våra patienter som behöver boende. Om du så önskar erbjuds även översättningstjänster på olika språk som engelska, ryska, tyska, serbiska, bosniska, albanska och arabiska.

  För detaljerad information kan du kontakta oss på vårt callcenter på 0850 222 03 73.

  Låt oss ringa dig
   Güzeltepe Mah. Zübeyde Hanım Cad. No:15 Çengelköy / İstanbul
   0850 222 0373
   en_USEnglish