TRANSPLANTACIJA KOSE

Transplantacija kose je hirurška intervencija koja se izvodi kako bi se stimulirao ponovni rast kose ili da bi se dobio gušči izgled u slučajevima problema kao što je gubitak kose ili rijetka kosa.

Pozvat ćemo vas!

  Ovaj proces se izvodi uzimanjem folikula dlake sa zdravijeg područja i prenošenjem na istanjenu ili izgubljenu kosu. Transplantacija kose je općenito poželjna za rješavanje muške ćelavosti (androgenetske alopecije) kod muškaraca ili prorijeđene kose kod žena.

  Osim transplantacije kose, transplantacija obrva, transplantacija brade i transplantacija brkova su druge hirurške procedure koje se izvode na ljudima kako bi se riješili problemi  kose ili kako bi se postigao estetski izgled koji žele.

  Transplantacija obrva

  Transplantacija obrva je hirurška procedura koja se izvodi kako bi se rijetke ili izgubljene obrve rekonstruisale za gušči i estetsko ljepšı ızgled. Kao i kod transplantacije kose, i kod transplantacije obrva, folikuli dlake se uzimaju iz donora i presađuju u područje obrva. Ovaj proces je dizajniran da stvori obrve koje odgovaraju crtama lica osobe.

  Transplantacija brade

  Transplantacija brade je hirurška procedura koja se izvodi kako bi se eliminisala rijetkost ili nedostaci u području brade ili da bi se dobio željeni oblik brade. Općenito je popularna među muškarcima, a slično transplantaciji kose, folikuli dlake se uzimaju iz donora i presađuju u područje brade.

  Transplantacija brkova

  Transplantacija brkova se izvodi kako bi se ispravila rijetkost ili nedostaci u području brkova ili da bi se stvorio željeni oblik brkova. U ovoj proceduri, folikuli dlake se uzimaju iz područja donora i presađuju u područje brkova.

  Općenito, budući da su gore navedeni zahvati hirurška procedura, ona ima cijenu kao i svaka druga medicinska procedura. Troškovi transplantacije općenito variraju ovisno o faktorima kao što su broj folikula dlake, vrijeme procedure, tehnika koja se koristi i politika naknade klinike ili doktora gdje će se izvršiti transplantacija kose.

  Proces transplantacije kose od početka do kraja

  Konsultacije: Prvo, dogovaramo  termin ili online konsultacije sa specijalistom za transplantaciju kose. Naš specijalista procjenjuje uzrok gubitka kose i preporučuje odgovarajući plan liječenja.

  Uzimanje korijena dlake: Poželjno je da se folikuli dlake koji se koriste za transplantaciju kose uzimaju s potiljka, jer su folikuli dlake uzeti iz područja potiljka općenito trajniji i zdraviji.

  Priprema korijena dlake: Sakupljeni folikuli dlake su pogodni za transplantaciju kose. Tokom ovog procesa, folikuli dlake se grupišu i pripremaju.

  Proces transplantacije kose: Pripremljeni folikuli dlake se presađuju na područja sa izgubljenom ili rijetkom kosom. Ovaj proces se radi vrlo pažljivo i precizno kako bi kosa izgledala prirodno.

  Proces zarastanja: Proces zarastanja nakon transplantacije kose može varirati od osobe do osobe, ali obično traje između nekoliko dana i nekoliko nedelja. Nakon zahvata može biti potrebno vrijeme da se folikuli dlake slegnu i nova kosa izraste.

  Transplantacija kose može dati uspješne rezultate, ali rezultati mogu varirati u zavisnosti od genetske strukture osobe i nivoa gubitka kose. Iz tog razloga je važno da se ljudi koji razmišljaju o transplantaciji kose konsultuju sa specijalistom i donesu odluku na osnovu detaljnih informacija o postupku. Osim toga, transplantacija kose zahtijeva pažljivu njegu prije i poslije. Važno je slijediti upute za njegu nakon transplantacije kose i zaštititi folikule dlake kako biste postigli željene rezultate.

  Metode transplantacije kose

  Tehnike transplantacije kose su se sa tehnološkim  razvojom vremenom poboljšale . Glavne tehnološke tehnike koje se primjenjuju u našoj bolnici, praćene razvojem i promjenom tehnologije, su:

  Transplantacija kose sa FUE metodom(vađenje folikularne jedinice):

  FUE metoda je najčešća tehnika transplantacije kose koja se koristi za ekstrakciju i transplantaciju folikula dlake jedne po jedne. U ovoj tehnici, folikule dlake se obično uzimaju  s potiljka ili drugih dijelova tijela, a zatim se presađuju na područja istanjene ili na područje izgubljene kose. Zahvaljujući lokalnoj anesteziji, osoba ne osjeća bol ili nelagodu.

  Transplantacija kose Sapphire FUE tehnikom

  Sapphire FUE tehnika je danas često korišćena metoda transplantacije kose, a razlog zašto se ova metoda daje prednost je upotreba safirnih vrhova. Kanali otvoreni vrhovima od safira uzrokuju minimalno oštećenje kože. Ovo pomaže da proces ozdravljenja ide brže.

  Transplantacija kose sa safirom nudi mogućnost češćeg presađivanja, posebno u područjima gdje se stvara prednja linija kose. To doprinosi da rezultati izgledaju estetski i prirodniji. Proces zarastanja obično traje 3 do 4 dana i ne ostavlja ožiljke. Može se nanositi i bez brijanja, što je velika prednost za pacijente.

  Sapphire FUE tehnika je poželjna metoda kao rezultat tehnološkog napretka u području transplantacije kose i dobra je opcija za pacijente koji žele biti zadovoljni svojim rezultatima.

  Transplantacija kose DHI (Direct Hair Implantation) tehnikom

  DHI metoda je tehnika sa značajnim prednostima u transplantaciji kose. Ima veliku prednost jer omogućava postavljanje folikula dlake bez potrebe za otvaranjem kanala. Štedi  vrijeme otvaranja kanala i postavljanja korijena u isto vrijeme. Ova tehnika ne zahtijeva ožiljke, posjekotine ili šavove. Budući da nema procesa otvaranja kanala, rizik od krvarenja je minimalan. Osim toga, brza transplantacija sakupljenih folikula dlake čuva kvalitet i trajnost transplantata, što osigurava bolje rezultate pri transplantaciji. DHI metoda se smatra jednom od najboljih tehnika u transplantaciji kose.

  Robotska transplantacija kose

  Neki hirurzi koriste robotske sisteme za vađenje i transplantaciju folikula dlake. Ovi roboti mogu raditi preciznije, ali ova tehnologija još nije u širokoj upotrebi. U našoj bolnici se koristi tehnologija robotske transplantacije kose kako bi se zadovoljili zahtjevi transplantacije kose TDF 5000 (greftova) i više. Svaka tehnika transplantacije kose ima prednosti i nedostatke, a koju tehniku koristiti ovisi o stanju kose osobe, strukturi kože i ličnim preferencijama. Najbolju tehniku za transplantaciju kose treba odrediti u skladu sa procjenom i preporukama stručnjaka.

  Metode liječenja opadanja kose

  PRP i mezoterapija kose

  Gubitak kose i stanjivanje kose je problem sa kojim se suočavaju mnogi ljudi. Može se pojaviti iz različitih razloga, kao što su stres, sezonske promjene, metabolički faktori ili trudnoća. PRP i mezoterapija kose smatraju se veoma efikasnom metodom u liječenju ovakvih problema sa kosom.

  Šta je PRP i mezoterapija kose?

  PRP, uzorak uzet iz vlastite krvi osobe, koristi se za dobijanje plazme, koja obogaćuje trombocite i faktore rasta koji podržavaju folikule dlake. Ova plazma se zatim nanosi na vlasište u pokušaju da se zaustavi gubitak kose ili stimuliše ponovni rast kose.

  Mezoterapija kose je metoda tretmana u kojoj se hranljivi vitamini i minerali nanose na folikule dlake tehnikom mikroinjekcija. Ovaj proces podržava rast kose isporukom hranjivih tvari koje su potrebne kosi direktno u folikul dlake.

  Za koga je pogodan

  PRP i mezoterapija kose nude efikasno rješenje za osobe koje imaju gubitak kose zbog stresa, sezonskih promjena i metaboličkih faktora. Ovaj tretman mogu koristiti svi koji žele zaustaviti gubitak kose i stimulirati ponovni rast kose. Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama.

  Način primjenjivanja

  Iako se primjena razlikuje od osobe do osobe, PRP se uglavnom primjenjuje u intervalima od 2 do 4 sedmice, a mezoterapija kose se uglavnom izvodi u 10 do 12 sesija ovisno o potrebama kose. Tokom postupka, hranjiva mješavina se mikroubrizgava u folikule dlake. Ova mješavina sadrži vitamine, minerale i druge hranjive tvari koje podržavaju rast kose.

  Rezultati i koristi

  Rezultati tretmana su zadovoljavajući za osobe koje žele da smanje gubitak kose, učine kosu gušćom i zdravijom, te poboljšaju cjelokupni izgled kose.

  Da biste poboljšali zdravlje kose i dobili izgled kakav želite, PRP i mezoterapija kose su opcije koje mogu donijeti pozitivne rezultate za većinu ljudi.

  Tretman Egzozoma za kosu

  To je metoda koja se primjenjuje ubrizgavanjem egzosoma dobivenih iz posebno razvijenih stanica. Ovi egzosomi sadrže biološke komponente kao što su faktori rasta i proteini koji potiču staničnu komunikaciju i remodeliranje. Exosome tretman, koji je također važan za zdravlje kože, također pomaže u zaustavljanju gubitka kose, obnavljanju kose i rastu nove kose.

  Liječenje se planira individualno prema bolesti ili stanju koje se liječi. Ove sesije se obično održavaju u intervalima od 7 do 14 dana. Metoda se može primijeniti i nakon transplantacije kose, čime se osigurava zdrav rast presađene kose.

  Za više informacija o transplantaciji kose i tretmanima možete kontaktirati naš call centar na broj telefona 0850 222 0373.

  Pozvat ćemo vas!

   Güzeltepe Mah. Zübeyde Hanım Cad. No:15 Çengelköy / İstanbul
   0850 222 0373
   en_USEnglish